forex trading logo

Életképek

Szavazás

Milyen témát olvasnál szívesen hírlevelünkben?
 
Hollandia 2013 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Multiwater   
2013. november 10. vasárnap, 13:25

Nagy kalandom északon

(by Jack London)

 

Október 23. szerda

Mikor barátaim megtudták, hogy az Északi-tengerre indulunk vitorlázni egyöntetűen azt kérdezték: Ilyenkor???

Ezért meleg ruhákkal felvértezve, de kellemes időben, nagy nemzeti ünnepünk hajnalán találkozunk és indulunk Hollandia felé. Ausztrián és Németországon keresztül érkezünk Hollandiába, ahol az első benzinkútnál kiderül itt sincs autópálya díj. Délutánra jár már mikor 1430 km megtétele után megérkezünk az Ijsselmeer partján álló Lemmer városkába, ahol hétágra süt a nap, azaz zuhog az eső, vagyis bocsi, süt szépen? Szal elég változatos az idő, de egyáltalán nincs hideg. Nem teljes hetet töltünk itt, csak vasárnapig szól a bérletünk.

 

A marinában vár már ránk Bavaria 38-asunk, Classica. Ez a név ismerős, a Balcsin is versenyeztem vele, úgyhogy kialakul a szimpátia hamar. Tovább erősödik a barátság mikor a hajóátvételkor kiderül, nagyon jó állapotú és rendkívül jól felszerelt hajót sikerült választanunk kedvező áron (Webasto fűtés, mikrohullámú sütő, elektromos fürdőplatform, dvd lejátszó és szép nagy TV.)

A kikötő a városka tengertől távolabbi oldalán van, a charteres elmondja, hogy három híd és egy zsilip választ el bennünket a tengertől, de bármikor mehetünk, jöhetünk napközben. A bepakolást követően felfedezzük a kikötő hotel épületét, és gazdag szolgáltatásait (komoly étterem, hangulatos bár, hatalmas welness részleg) Kiderül, a belvárosban két órát ingyenesen parkolhatunk a kék vonalak mellett, csak kell egy időjelző tárcsa a kocsiba, hogy lássák a közterületfelügyelők, mikor parkoltunk le. A recepción beszerezzük az eszközt és elindulunk készleteket bevásárolni a helyi Aldiban. Miután ez sikerül, hangulatos vacsorát fogyasztunk el egy Ramszesz-ről elnevezett bisztróban.

 

Október 24. csütörtök

Reggeli után elindulunk, és a városka főutcáját használva, áthaladunk a három híd alatt, amit jöttünkre akkurátusan felnyitnak. Láthatóan az autósokat nem zavarja a rövid kényszerpihenő a lezárt hidak előtt.

 

A harmadik hídnál a kezelő pecabot végén levő holland facipőt lendít felénk, ebbe tesszük az előkészített 5 eurót ami a vízi létesítmények használatának összes díja.

Mielőtt a zsilipbe állnánk, félrehúzódva a partfalra kötünk, hogy csapatunk nőtagjai a közeli boltból még beszerezzenek néhány apróságot.

Szerintem nekem ez volt az első, hogy hajóval mentem el bevásárolni.

 

A zsilipezést követően előttünk az Ijsselmeer, ami az északi tengernek egy Balaton méretű öble, amit gátakkal és zsilipekkel választottak le a tengertől. A víz sekély, max 3-4 méter, de a hajózóutat gyönyörűen kibójázták a holland hatóságok, így vitorlát húzva megyünk keresztül Enkhuizen városa felé, ami 17 mérföld távolságban van az öböl szemközti oldalán. Jó három óra alatt át is érünk, menet közben megcsodálhatunk egy tradicionális holland árúszállító vitorlást, amely felkelti ifjú hajóstársaink figyelmét is :)

 

 

Az Enkhuizen-i marina hatalmas, egy helyi hajóstól a vízen megkérdezzük merre vannak a vendéghelyek. Visszakiabál, hogy itt bármelyik szabad helyre állhatunk, csak beszéljünk a kikötőmesterrel, akit itt havenkantoornak hívnak. Megállunk a parthoz közeli benzinkút mólójánál és felkeressük a kikötő irodát, ahol egy kedves hölgy a ?B? mólóra ad helyet 23 euróért. Az ?A? móló gyakorlatilag a beton part, így közel vagyunk mindenhez. Kikötünk a cölöpök közé, és besétálunk a közeli belvárosba. A nap süt, igazi kellemes vénasszonyok nyara idő van, így leülünk az óvárosi főutcán egy kerthelyiségbe.

 

Az idős pincérről kiderül, Ő itt a tulaj, és odabent étterem, illetve az emeleten hotel működik. Mikor megtudja, hogy hajóval érkeztünk egy csomó prospektust hoz, amik segítségével (ékes angol illetve német nyelven) a városka  nevezetességeit ajánlja. Látva csapatunk gyerek tagjait, rögtön felajánlja, hogy tekintsük meg a Hollandia híres meseparkot a közelben, illetve a kikötő melletti skanzent is. Mindkét ajánlatát elfogadjuk, illetve a vacsora invitálását is. A mesepark akkora, hogy az egész napos program, így elsétálunk a skanzen felé.

 

Belépve a kapukon először az ?Így neveld a sárkányodat? film jut eszembe, mert itt minden olyan. Pici házak, korhű ruhába öltözött emberek, és minden működik. A halász műhelyben csomózzák a hálót, tömítik a csónakok palánkjait (mindent ki lehet próbálni.)

 

A kovács műhelyben ég a tűz, a hering füstölőben igazi heringek füstölődnek, működik a sajtbolt, a patika, a kávézó és minden?, még a szélmalom is szivattyúzza a csatorna vizét, amin csónakosok viszik körbe a gyerekeket.

 

Élményekkel feltöltve érünk vissza az ismert étterembe, ahol fenséges vacsorával várnak bennünket.

A hajónál bedobunk egy eurót az automatába és reggelig van áramunk, valamint egy euróért lezuhanyozhatunk 8 percen keresztül.

 

Október 25. péntek

A reggeli kelés után bevásárolunk a kikötő vegyes boltjában friss péksüteményeket. Elég üres a bolt, az eladó srác elmondja, hogy ezen a hétvégén vannak nyitva utoljára, mert jön a tél. Ennek momentán semmi jele, elsétálunk a meseparkba, ahol a gyerekek legnagyobb örömére megelevenednek a Grimm és Andersen mesék szereplői.

Van itt minden, régi autókkal lehet körbemenni, vagy kisvasútba beleülni, ami negyedóránként körbe visz a hatalmas parkban, miközben manók kolompolnak a vasúti átjáróknál.

 

Vannak itt varázsló várak, Gulliver, és Pinokkió és rengeteg látogató. Estére érünk vissza a hajóra, azt választottuk, hogy ma a fedélzeten vacsorázunk. A hozzávalókat az újvárosi főutcán lévő halbisztróból szerezzük be, amit egy idős házaspár visz. Hozzánk is nagyon kedvesek, mindent megkóstoltatnak, majd megitatnak bennünket és felvilágosítást kapunk a holland alkoholfogyasztási tradíciókról.

Degeszre esszük magunkat, tévét nézünk, majd aludni térünk.

 

Október 26. szombat.

 

Kényelmesen összepakolunk és elindulunk Lemmer felé. Mellettünk délről, még egy gát  (tetején autópályával) keresztezi az öblöt kelet-nyugati irányban. Furcsa látvány a ?víz tetején ? haladó autó forgalom. A legfurcsább a gát és a szárazföld találkozásánál lévő Navidukt-nak nevezett objektum, ami egy híd ami vízzel van elárasztva. Ezen járnak a hajók, miközben alatta megy keresztben az autópálya.

Közel négy órás vitorlázás után érünk vissza a keleti partra, Lemmer elé, ahol találkozunk a kiözönlő szombat délutáni hajós forgalommal.

 

Három hajó társaságában bezsilipelünk, majd kihasználva a lehetőséget megint kikötünk a ?főutca? oldalán és egy ruházati boltban nagyobb mennyiségben vásárolunk a gyerekeknek és magunknak. Láthatóan teljesen természetes itt, hogy a szomszéd városba látogat valaki hajóval...

 

 

Innen tovább haladva elhajózunk egy lakópark előtt, ahol minden házhoz van viziút. Ott állnak a hajók, elől meg a személyautók. Rendkívül eredeti?

 

Megtankolunk és betolatunk a helyünkre. Már vár bennünket a tulaj, átveszi a hajót és le szedi a vitorlákat, mert komoly vihart ígér a meteorológia, vasárnapra, hétfőre pedig elmondása szerint ?hurrikán? várható. Ebből még semmi sem látható. Birtokunkba vesszük a hotel minden igényt kielégítő wellness részlegét.

 

Október 27 vasárnap.

Ma van az óraállítás, ezért nyerünk egy órát a lustálkodásra. A szél fütyül, rángatja a hajót. Összepakolunk és kihurcolkodunk az autóba, ezek után megérkezik az özönvízszerű eső. Az utazásra való tekintettel előfizettünk a hotelben reggelire. Tényleg bőséges. Az indulásunk viharos időben történik már. A kikötőben dőlnek a hajók, mint bóra idején a korculai marinában. Megtankolunk (1,39 eur/liter), majd a gps segítségével elautózunk a közeli orchidea parkba.

 

Ez egy több 10.000 négyzetméteres üvegház komplexum, ami dzsungelnek van berendezve, vízesésekkel, papagájokkal és rengeteg trópusi növénnyel. Meg lehet nézni az orchidea nevelő üvegházakat is. Hihetetlen látvány több ezer tő egyforma virág egy helyen.

 

Innen már hazafelé vesszük az irányt a zuhogó esőben. Egy dugóba keveredtünk csak bele Nürnberg-nél. Itthon még száraz idő fogadott bennünket.

Fáradtan, de örömmel állapítottuk meg, hogy érdemes volt pár napban bepillantani észak Európa vitorlás életébe. Az időjárással szerencsénk volt, ezért máris felvetődött egy jövő nyári fjord látogató vitorlázás terve.

 

Jó szelet

 

Kovacsmiki

 

Szervezés alatt lévő túránk:

http://www.multiwater.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=77&Itemid=71 

 

Módosítás dátuma: 2013. november 11. hétfő, 05:06
 


Támogatja a Joomla!. Designed by: web ftp reseller web hosting packages Valid XHTML and CSS.

vitorlas